spomincice logoxlogo

2012 - Dotik spomina

120930051850mZdruženje zahodnoštajerske pokrajine za pomoč pri demenci Spominčica Šentjur in Zavod Vendi Celje v letu 2012 izvajata projekt z naslovom Dotik spomina. Projekt je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, os Leader, pod okriljem Lokalne akcijske skupine (LAS) »Od Pohorja do Bohorja«.

Namen projekta je ozaveščanje ljudi na področju LAS o demenci, njenih posledicah in o tem, kako živeti z osebo z demenco. Ozaveščanje odraslih že poteka s pomočjo brezplačnih predavanj o demenci,  najstnikom  pa želimo v brošuri z naslovom »Babi postaja čudna, vse pozabi« na prijazen in razumljiv način prikazati demenco in njene vplive na človeka.  Največkrat se namreč demenca zaradi Alzheimerjeve bolezni pojavlja pri dedkih in babicah. Čeprav se zaradi bolezni morda spremenijo, imajo še vedno radi prijazno besedo kot vsi ostali ljudje. Nepoučeni pa mislijo, da se jim morajo izogibati, ker škodijo okolici.

Projekt bo spodbujal tudi zdrav življenjski slog in izboljševal razumevanje odnosov med generacijami. Tako bodo lahko kljub demenci starejši obdržali pomembno vlogo v družini in v širšem socialnem okolju.

Zlata Felc

ikon pdf  Zloženka Babi postaja čudna, vse pozabi